** HOŞGELDİNİZ **

www.facebook.com/evcadisi

15 Ekim 2011 Cumartesi

Memleketimin Mis ve Şifalı Otları...


yeşil tire'nin yeşil otları 

Kış mevsiminin bahar tadında yaşanmadığı şu günlerde doğa da Tire’de tüm cömertliğini ortaya koyuyor.
Sonbahar yağmurlarıyla birlikte coşan ve doğada kendiliğinden yetişen şifalı otların yanı sıra, birbirinden lezzetli sebzelerde sofralarımızı süslemeye başladı.  Türkiye’nin en büyük açık hava pazarı diye anılan Tire Salı Pazarı ile sadece dağ köylülerinin geldiği Cuma Pazarı’nda kurulan tezgahlarda birbirinden şifalı otlar görücüye çıkıyor. Tire’nin yemek kültüründe önemli yer tutan otların bazıları az miktarda zeytinyağı ile tavada kavrularak, ya da kuşbaşı etle pişirilerek servise hazırlanıyor. Bir bölümü ise çiğ olarak tüketilerek salatalarımıza lezzet katıyor. Tercihinize göre de, Turp otu ve hardal gibi otların haşlamasını yaparak üzerine limon, zeytinyağı ve sarsmak gezdirerek, bu lezzetleri güçlendirebilirsiniz. Pazarın ziyaretçileri arasında ise, çevre il ve ilçelerden gelen ot kültürüne meraklı birçok yerli ziyaretçi de yer alıyor.
SAĞLIKLI VE GENÇ KALMAK İÇİN
Her derde deva otlardan Sarmaşık, Kopurcuk, Tere, Roka, Arapsaçı, Nane, Kekik Menengeç, Kuzu kulağı, Kaymak otu, Radika, Şevketi bostan, Turp otu, Hardal, Sirken, Köpek üzümü, Semiz, Pazı, Ebegümeci, Kazayağı, Ballık, İğnelik, Kenker ve Isırgan otu gibi otları ilçenin pazarında taze olarak bulmak mümkün. Fiyatları ise büyük şehirlerle kıyaslanamayacak kadar ucuz. Menengeç, Arapsaçı, Şevketi bostan, Kuşkonmaz ve Sarmaşık gibi otların demeti, yani bir bağı ortalama 1TL’den, neredeyse kapış kapış alıcı buluyor. Uzmanlar sağlıklı beslenmenin ve uzun yaşamanın sırrının her fırsatta doğadan geçtiğini ve doğada kendiliğinden yetişen otların sağlığımız için bulunmaz bir nimet olduğunu dile getiriyorlar. Tire Pazarı’nda kolayca ulaşabileceğiniz bu otlar ilçenin restoranlarında da artık menüleri süsülüyor. Diyet uzmanları ise, sağlıklı ve genç kalabilmenin sırrının bu otlarda gizli olduğunu belirtiyorlar.

2 yorum:

  1. merhaba yenisiniz sanırım eğer bloğunuza güzel bir tasarım isterseniz bana ulaşın olurmu..

    YanıtlaSil
  2. sevgili arkadaşım izleyenlerinizin artmasında göze hoş gelen bir tasarım etkili olur ayrıca diğer bloglara izleyen olarak bağlantıda kurabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...